Szezonértékelő Beák Gáborral

2023.06.10.

Hosszú, változatos szezon után 9. helyen végzett a TF-BP. Beák Gábor vezetőedző értékelte a szezont a klub honlapjának.

TF-BP: – Eltelt már némi idő a szezon vége óta, hogy értékeled utólag a mögöttünk hagyott idényt?

Beák Gábor: – Lényegében a kitűzött cél a legjobb nyolc közé kerülés volt, ami sajnos ugye nem teljesült. Ezen felül viszont, a maradék részben, ami a 9. helyért ment, maximálisan jól teljesítettünk. 1 meccset félretéve mindet megnyertük, és az az 1 is kérdőjeles volt a bírói ítéletek miatt… Ebből a szempontból tehát úgy gondolom, hogy a részcélokat, az egyéni célokat azért teljesítettük a szezonban.

– A rájátszásban csupa pikáns párharc jött össze, mindnek megvolt a maga története, és ez valóban jól sikerült. Annak ellenére, hogy a legjobb 8 nem jött össze, mondhatjuk, hogy folyamatosan fejlődött a csapat?

– Az, hogy nem kerültünk nyolcba, jót is tartogatott. Hiszen fel tudtuk használni a fejlődés oltárán a szezon második felét. Tudtunk gyakorolni olyan taktikai dolgokat, amelyeket később be tudunk építeni a csapat repertoárjába. Bele tudtam rotálni olyan játékosokat is, akik az első félévben kevesebb lehetőséget kaptak, és igenis megmutatták, hogy helyük van ilyen szinten is a csapatban.

– Picit részletesebben vizsgálva a szezont, van olyan konkrét emléked: meccs/időszak, amit kiemelnél jó, vagy rossz szempontból?

– A bajnokságnak azon pontjait rontottuk el, amik kötelezőek lettek volna. Sokszor inkább idegenben ment jól, ennek nem igazán tudom az okát, de mindenféleképpen érdekes. Az a periódus, amikor a DEAC megverte a Pécset, mi pedig ez után a Debrecent, az volt az, amit szerettem volna látni. Sajnos a kötelezőket nem tudtuk hozni, ez annak is köszönhető, hogy fiatal még a társaság.

– Ennél az egyesületnél kiemelt jelentőségű a fiatalok integrálása. Ez hogy sikerült? Miben mérhető?

– A fiatalok integrálását eredményesnek látom. Csikós Botit is olyan szerephez juttattuk, ami mint játékosnak, óriási fejlődés lehet. Rá tudtuk tenni arra a polcra, hogy készen áll a B-csoportra. Voltak olyanok is, akik a következő szezonban már nem számítanak fiatalnak, pl.: Simon Balázs. Ő is meg tudta mutatni magát ilyen szinten, és jól is ment neki, bár volt 1 sajnálatos sérülése.
Általában az a cél, hogy mire a fiatalok a fiatalszabály végére érnek, teljesen kész játékosként lehessen rájuk tekinteni. Általánosságban, sokszor azt látjuk, hogy mikor kicsúsznak, lyuk keletkezik. Nem kap akkora szerepet, mint korábban, sokszor eltántorodnak magától a sportágtól is. Ezt én próbálom elkerülni. Felkészítjük őket mentálisan is: harcoljanak addig a pozíciókért, amíg kedvező helyzetben vannak!

– A szezon végeztével azonnal elindul a felkészülés a következőre. Hogy néz ki a nyári időszak?

– A háttermunka a szezon végén kezdődik. Tárgyalunk játékosokkal, bár ezt már év közben elkezdtük. Változtatnunk kell a csapat részein, ott, ahol hibákat láttunk, javítani kell. Ez akár azt is jelentheti, hogy játékost váltunk bizonyos posztokon. Én az egész nyarat arra áldozom, hogy fiatal játékosokkal építsek ki kapcsolatokat. Tudjanak arról, hogy itt van egy olyan bázis, ahol tényleg foglalkoznak velük, és fejlődhetnek. Nem biztos, hogy nálunk fog játszani az, aki Pestre jön, de mégis, jó, ha ismerjük egymás gondolkodását, célkitűzéseit. Sokat jelenthet nekik, ha van egy személyes kapcsolatuk…

– Friss hír, hogy Simon Balázs marad. Mit lehet még elárulni a keret alakulásával kapcsolatban?

– Amit elmondhatok, hogy a cél az, hogy a magot egyben tartsuk, és erre építsük a jövőt. A klubcélokat nem értük el, de az egyéni célokat igen, és erre lehet építeni! A fiataloknál az a fontos, hogy egy jó alapot rakjon le az ember.

TEHETSÉGES FIATALOK

Köszöntjük Önt a Tehetséges Fiatalok – Basketball Players kosárlabdacsapatának hivatalos honlapján!

https://tf-budapest.hu/wp-content/uploads/2023/07/tf_footer_Logo-1-1.png

KAPCSOLAT - NB 1/B

Tehetséges Fiatalok Kft.

Székhely: 1204 Budapest, Vécsey u. 97.
e-mail: info@tf-budapest.hu

Ügyvezető: B. Sárkány Rita
Telefonszám: +36 (20) 989-9585

Kapcsolattartó: Sárkány Paula
Telefonszám: +36 (20) 989-6869

UTÁNPÓTLÁS

Tehetséges Fiatalok – BASKETBALL PLAYERS Sportegyesület

Székhely: 1204 Budapest, Vécsey u. 97.

Elnök: B. Sárkány Rita
Telefonszám+36 (20) 989-9585

Kapcsolattartó: Sárkány Paula
Telefonszám: +36 (20) 989-6869

IMPRESSZUM

A tf-budapest.hu adatbázisai vonatkozásában mindenfajta felhasználási jogosultság engedélyezése a Tehetséges Fiatalok – BASKETBALL PLAYERS Sportegyesületet illet meg. Bármely, a honlapon található fotó, videó, vagy tartalmi elem átvétele, kizárólag a Tehetséges Fiatalok – BASKETBALL PLAYER Sportegyesület engedélyével lehetséges.