banner.png

 

A bajnokságnak mennie kell

Edzőink szerint a meccsek lejátszásával tartható életben a sportág

Rendkívüli szezont fut a magyar kosárlabda, hiszen a koronavírus-járvány miatt a liga szinte minden kiszámíthatósága megszűnt. Nem tudjuk biztosan, hogy mikor térhetnek vissza a nézők a lelátókra, sőt, azt sem, hogy megrendezhetjük-e a néhány nap múlva esedékes mérkőzésünket. Hogy ebben a helyzetben milyen szakmai munkát lehet végezni, arról edzőpárosunkkal beszélgettünk.

Mit jelent a csapat és az egész magyar kosárlabda számára a mostani helyzet? Jelen állás szerint decemberig biztosan nem lehetnek nézők a csarnokokban.

Nagy Bálint: A járványhelyzet alakulása és a külföldi példák miatt már lehetett rá számítani, hogy valamilyen lezárások következnek. Én azt gondolom, mindent meg kell tennünk azért, hogy minél több meccset lejátsszunk. Erre jó példa volt a MAFC elleni találkozó, ahol mindössze 7-7 játékossal állt ki a két csapat. Mindez nem feltétlenül csak a mi érdekünk, hanem az egész magyar kosárlabdáé. Ez az a szezon, ahol szerintem nem az lesz a legfontosabb, hogy ki hányszor győz, ki lesz a bajnok vagy ki esik ki, hanem hogy a meccsek eljussanak az emberekhez, a sportág életben maradjon és a játékosok, edzők, sportvezetők, játékvezetők, kiszolgáló személyzet egyaránt érezze, hogy a sportág létezik és szükség van a munkájukra. Ráadásul egy-egy ilyen meccs szakmai hozadéka, hogy pályára kerülhetnek és komoly szerepet kaphatnak azok, akik eddig kevesebbet játszottak az első csapatnál.


Beák Gábor: Alaposan beégett az emberek fejébe, ami tavasszal történt, így biztosan sokan számítottak és készültek rá, hogy mi lesz, ha ismét korlátozásokat kell bevezetni. A tavaszi teljes bizonytalansághoz képest, amikor nem számítottunk lezárásokra, most azért megvannak a B- és C-tervek, látszanak a színkódok, lehet informálódni, hogy milyen feltételekkel rendezhetők meg a mérkőzések. Teljesen egyetértek Bálinttal abban, hogy a bizonytalanság a legrosszabb, és ezt minden megnyilatkozással el kell kerülni. Fontos, hogy az emberek lássák a végcélt és a terveket. A bajnokságnak mennie kell. Lesznek olyan szereplők, akik megfertőződnek, de ezeket az időszakokat át kell vészelni, nem állhat le a sportág. Ez persze szakmailag sem egyszerű. Hogy csak egyetlen dolgot említsek: nem tudjuk előre, hogy mikor milyen terhelést adjunk a játékosoknak, mikor milyen makrociklust csináljunk végig. Nem tudjuk, hogy egy adott mérkőzést le lehet-e játszani. Például, ha hétvégén nem játszhattunk volna a Nagykőrössel, akkor megpróbáltunk volna másik ellenfelet találni.

A többi klubnál is látjátok ugyanezeket a törekvéseket?

Nagy Bálint: Abszolút. Nyilván a Honvéd esete teljesen más, de a kimondottan feljutásra pályázó Nyíregyháza is pályára lépett a meghatározó fiatalja nélkül, sérültekkel, de itt a Vasas példája is, ahol Medve Máté sok meccset kényszerült kihagyni. A Piros csoportos csapatokról tényleg elmondható, hogy játékra törekednek. A játékosok ráadásul azért edzenek, hogy aztán mérkőzést játszhassanak. Ha nincs meccs, akkor könnyen elveszíthetik a motivációjukat, ami az edzésmunkán is meglátszódhat.


Beák Gábor: Ha a liga nagyobbik része ezt akarja, akkor lesznek mérkőzések és működni fog a bajnokság. Már most látszik például az A-csoportban, hogy a sok pótlás miatt roppant sűrű lesz a tavasz. Ez újabb problémákat vethet fel, hiszen a játékosok fizikai terhelhetősége is véges. Egy bizonyos meccsszám fölött már nemcsak a COVID, hanem a sérülések is veszélyt jelenthetnek.

A vezetőségünk hogyan viszonyul a csapathoz a koronavírus-járvány idején?

Beák Gábor: Talán mondhatjuk, hogy szerencsés az én szerepem, hiszen sok olyan dolgot keresztül tudok vinni a vezetőségen, ami más edzőnél esetleg zárt ajtókba ütközne. Persze, ez visszaüthet olyan, a játékosokkal kapcsolatos döntéseknél, amik rám is hatással vannak. De nem csak a járványról érdemes beszélni, hiszen a klubnak a Sport11-be való visszaköltözéssel is meg kellett birkóznia. Itt szintén nem vagyunk egyedül és a Vasashoz valamilyen szinten alkalmazkodnunk kell.

Nagy Bálint: Én is igyekszem minél többet beszélni a vezetőséggel, hogy tudják, mi a helyzet a srácokkal. A kedvezőtlen helyzet ellenére látom rajtuk, hogy amivel csak lehet, próbálják segíteni és könnyíteni a munkát. Amikor felmerült, hogy érintett lehet a csapat a fertőzésben, dupla tesztet biztosítottak nekünk. Kaptunk az idei szezonra egy polár felszerelést is, amivel monitorozhatjuk a játékosok egészségét és teljesítményét.

Játékosaink motiváltak és készek szintet lépni

Ilyen körülmények között hogyan lehet célokat kitűzni vagy játékosokat szakmai érvekkel meggyőzni, hogy a TF-ben a legjobb nekik?

Nagy Bálint: Nyilván meg lehet állapítani csapatcélokat, de alapvetően ebben a szezonban az egyéni célok lehetnek elsődlegesek. A legtöbb játékos számára már maga a játék motivációt jelentett, hiszen március közepe óta nem lépett pályára mérkőzésen. A Piros csoport jó lehetőség, hiszen a magyar játékosok leginkább itt kapnak játékperceket.


Beák Gábor: Szerencsére rengeteg fiatal játékos alkotja az idei csapatot, akiknek most még nem feltétlenül az a céljuk, hogy feljussanak. Játszani szeretnének, fejlődni, jól szerepelni, egységes csapatban lenni, együtt szenvedni az edzéseken és mérkőzéseken. Mi pedig ilyen klub vagyunk. Amikor megnyertük a Piros csoportot, akkor sem cél volt a feljutás, hanem inkább csak jött az évek óta elvégzett munkával együtt. Emlékezhetünk, hogy az A-csoportos csapatban is komoly szerepet kaptak fiatal magyar játékosok. Azt gondoljuk, hogy a mostani bajnokság pont jó lesz a fiatalok fejlesztésére, hiszen a sok elmaradt mérkőzés helyett még többet lehet dolgozni, fejleszteni a játékosok egyéni képességeit és a fizikumot. Szerencsére olyanokat tudtunk kiválasztani az idei szezonra, aki motivált és fejlődni szeretne. Aki fiatalon nem motivált, az nem való ide, aki viszont el szeretne érni valamit a sportágban, annak minden segítséget megadunk. Ha valaki később tovább szeretne menni az A-csoportba játszani, annak a klubunk jó lépcsőfok lehet.

Nagy Bálint: Azt gondolom, megmutattuk korábban, hogy milyen a klub szellemisége. A feljutás után nem öt külföldi és öt A-csoportos, új játékos alkotta a csapatot, hanem mindenkinek megadtuk a lehetőséget az előző évi csapatból és a hozzánk igazoló fiatalok közül is. Krnjajski, Meleg, Buzás vagy Filipovic a TF A-csoportos éve óta is kapott lehetőséget a legmagasabb osztályban, ami jelzésértékű.

Általában azért választják ezt az utat a klubok, mert másmilyenre nincsenek meg a lehetőségeik. Mi mennyire mozgunk kényszerpályán?

Nagy Bálint: Ha valakinek vannak használható fiataljai, akkor öngól nem megadni a lehetőséget nekik. Tavaly döntőbe jutottak az U20-asaink, mégsem kaptak igazán sok játékidőt a felnőttek között. Nyilván az U20-as jó szereplés nem jelent automatikusan Piros csoportos játékperceket, de amikor Karosi, Kutrovich vagy Szántó egyesével pályára került, mindig megállta a helyét. Ehhez képest idén volt több olyan meccshelyzet, amikor egy idősebb játékosunk négy fiatallal ment fel a pályára. Nyilván a hiányposztokat meg kell oldani tapasztaltabbakkal, de óriási pazarlás nem megadni a kellő lehetőséget a saját nevelésű játékosoknak.

Beák Gábor: Azt mondanám, hogy szerencsés egybeesés a helyzetünk. A TF mindig is olyan játékosoknak adott lehetőséget, akiket az anyagi juttatásokon kívül más is motivált. Megpróbáljuk megteremteni a lehetőséget azok számára, akik itt szeretnének játszani. Olyan útravalót szeretnénk adni a fiataloknak, amivel később magasabb szinten is megállhatják a helyüket. Ráadásul valahol könnyebb is egy-egy fiatallal együtt dolgozni, hiszen nincsenek káros berögződései.

 

 

Az idei szezonra Kerkai Ákos lett az együttes kapitánya, és úgy néz ki, hogy azt is kirakja a pályára, ami tavaly esetleg benne maradt.

Nagy Bálint: Én azt vallom, hogy mindenkivel meg kell találni a közös hangot, hiszen ők állnak ott a frontvonalban. A tavalyi szezonban nem mindig sikerült úgy kiaknázni a játékosokban rejlő lehetőséget, ahogy az optimális lett volna, idén viszont nagyot fordult a helyzet.

Beák Gábor: Ehhez Ákinak is sokat kellett változni. A szezon előtt elmondtam neki, hogy alappillérként számítok rá, de ehhez neki is sokat hozzá kell tenni. Korábban nem feltétlenül szokott hozzá, hogy pedagógusként hasson a fiatalokra. Ehhez mindig meg kell látni a pozitívumokat és inspirálni őket a jó megoldásokra. Szeretném, ha Ákos, vagy akár Norbi is ezen az úton menne tovább és mentorként bánna a többiekkel.

Egy irányba evezünk

Nálatok, edzőknél is van hierarchia?

Beák Gábor: Nyilván vannak szerepek, amiket felvállaltunk. Ugyanakkor maximális az összhang köztünk, remekül kiegészítjük egymást. Mások az én erősségeim és mások Bálinté. Elfogadjuk a másik ötleteit, együtt dolgozunk. Elmondjuk, ha úgy látjuk, hogy valami nem jó, de meg is erősítjük, ha valami jól működik.

Nagy Bálint: Ugyanabba az irányba evezünk, ez a legfontosabb.


Bálint, nyár óta már a negyedik vezetőedzővel dolgozhatsz együtt a TF-nél. Miben más Gabival, mint mondjuk Mehmedovic Merim, Ales Pipan vagy Vlaski Vladimir mellett?

Nagy Bálint: Mindenki mellett lehet tanulni, minden edző mellett az volt a saját személyes célom, hogy én magam előreléphessek. Habár a Merimmel tartó időszak volt a legrövidebb, vele nagyon sokat tudtam beszélgetni, hiszen ismertem régebbről. Ales teljesen más színvonalat képviselt – hogy mit adott ki magából, vagy mit nem, az már más lapra tartozik. Az itthoni viszonyokhoz képest elég szokatlanul kezelte a játékosokat, senkinek sem voltak plusz jogai a csapatban. Az ellenfelek feltérképezésében és a videók készítésében elég magas szintet várt el tőlem. Vladoval is próbáltam sokat eszmét cserélni. Sokszor éreztem rajta, hogy meghallgatott, megértette, amit mondtam neki, ugyanakkor csak alkalmanként láttam viszont ezekből. Ezen kívül különbözőképpen álltunk a fiataljainkhoz. Szerintem többet használhattuk volna őket, mint amennyit és amilyen szituációban végül a pályára kerültek. A Gabival való kapcsolatomat pedig a korábban kiejtési nehézségeket okozó „szimbiózis” szóval tudnám jellemezni. Persze, úgy könnyű együtt dolgozni valakivel, ha figyel rám, úgy érzem, hogy számít neki a véleményem, és nemcsak meghallgat, hanem meg is próbálja megvalósítani, amit mondok neki.

Gabi, nyilván volt egyfajta elképzelésed a vezetőedzőségről. Ugyanazt kaptad a gyakorlatban?

Amikor látod, hogy a játékosaid megvalósítanak valamit, amit te kitaláltál, az kicsit olyan, mintha a hegy tetején ülnél, de egyedül. Nagyon jó érzés, de nehéz is, hiszen lehet olyan is, hogy a csapatod nem tudja megvalósítani az ötletedet, hiába dolgoztok rajta együtt nagyon sokat. Játékosként lazának tartottam magam, most viszont sokkal több a feszült pillanat, ezért teljesen máshogy élem meg a mérkőzések 40 percét az oldalvonal mellett.

Rólunk

Köszöntjük Önt a Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYERS kosárlabda csapatának hivatalos honlapján. Folyamatosan bővülő oldalunkon megtalálható minden, a csapatainkkal kapcsolatos fontos információ és elérhetőségeink is.  Kellemes időtöltést kívánunk weblapunk böngészéséhez!

Utánpótlás

Sportszervezet neve: Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYERS Sportegyesület
Székhely: 1204 Budapest, Vécsey u. 97.
Levelezési cím: 1204 Budapest, Vécsey u. 97.
Elnök: B. Sárkány Rita +36(20) 989-9585
Ügyvezető: Sárkány Zoltánné +36 (20) 989-6869
Telefonszám: +36 (20) 989-9585
e-mail: info@tf-budapest.hu

Kapcsolattartó: Sárkány Paula
Telefonszám: +36 (20) 989-6869

Technikai vezető: B. Sárkány Rita
Telefonszám: +36(20) 989-9585

Impresszum

A tf-budapest.hu adatbázisai vonatkozásában mindenfajta felhasználási jogosultság engedélyezése a Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYERS Sportegyesület-et illet meg. Bármely, a honlapon található fotó, videó, vagy tartalmi elem átvétele, kizárólag a Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYER Sportegyesület engedélyével lehetséges. A weboldallal kapcsolatos kérdések, hibabejelentések esetén írjon az info@tf-budapest.hu címre.

Kapcsolat

NB1/B

Sportszervezet neve: Tehetseges Fiatalok Kft
Székhely: 1203 Budapest, Vizisport u. 29.
Levelezési cím: 1203 Budapest, Vizisport u. 29.
Ügyvezető: B. Sárkány Rita
Telefonszám: +36 (20) 989-9585
e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolattartó: Sárkány Paula
Telefonszám: +36 (20) 989-6869

Technikai vezető: B. Sárkány Rita
Telefonszám: +36(20) 989-9585