banner.jpg

 

Alázatos és nézhető és menő a magyar U20 férfi elitje

Figyelmeztetek mindenkit ez nem lesz könnyű/rövid olvasmány de amennyi élményt kaptam ettől az u20as tornától az már nekem is sok, és szeretnék betekintést engedni azoknak, akik nem lehettek jelen, vagy nem láthatták a mérkőzéseket (linkeket is teszek fel a cikkbe) hogy esetleg vissza tudjátok nézni a meccseket, ha kíváncsiak vagytok rájuk...Kövessetek minket a Facebookon is!

Szóval pörgessük kicsit vissza az időt, egészen csütörtökig. Reggel 11 érkezés a SPORT11be a rendezvény helyszínére. Meglehetősen nagy pezsgés a színfalak mögött, a nézőtéren lézengés... csak tipp, de talán a csütörtök 12.00 nem a legjobb választás akármilyen sporteseményről is legyen szó, hiszen a szurkolók ilyenkor még dolgoznak. Zsivera Gábor barátommal és jelen esetben kommentátor társammal beszélgetésbe kezdünk, miközben a TVs stáb már az utolsó utáni simításokat, beállításokat végzi. Mindenki tudja mi a dolga, hiszen Paula és Rita rendkívüli stábot szerveztek össze. Elfoglalja mindenki a helyét, és a feszültség tapintható lett ekkorra már. 12:00 feldobáshoz készülnek az első mérkőzésen a csapatok.

Falco-Honvéd mérkőzéssel kezdünk. Az előzetes várakozás és a papírforma alapján sima honvéd győzelemnek kellene születnie. Annak ellenére, hogy a Falco az NB1a csoportból érkezett, hiszen a Honvéd 20-0 mérleggel nyerte meg NB1b-s csoportját.


Talán nem árulok el titkot azzal, hogy nem így lett. A Honvéd elszenvedte első vereségét, pedig már az első negyedben (a 6. percben) a szombathelyi alakulat elvesztette egyik meghatározó magas játékosát Perák Densit.

Második meccsen a toronymagas esélyes, tavalyi bajnok PVSK és a nagyon tartalékos DEAC találkozott.


Csalódást okozott egyfelől a Pécs játéka, másrészt viszont elvárás feletti élményt nyújtott Opre Roland vezetésével erején felül teljesítő DEAC. A végén nyert a Pécs és továbbjutott viszont koránt sem mutatott olyan magabiztos képet a PVSK mint amit elvártunk tőlük, mint esélyes, és mint címvédő.

Harmadik összecsapásnak maradt a MAFC és MTK Törökbálint meccse.


Végletekig kiélezett csatát hozott ez az összecsapás. Horváth Kristófról kiderült, hogy félig földönkívüli, de egy sérülés (4 helyen tört el az arccsontja, jobbulást neki) miatt a meccs hajrájában már nem bírta tartani a lépést a MAFC-cal az MTK-Törökbálint. 2 és fél perccel a mérkőzés előtt, 2 pontos MTK vezetésnél történt Horváth Kristóf sérülése. 4 pontos vezetést tudott kiharcolni a MAFC amivel ki is harcolta a győzelmet.

Estére, utolsó meccsnek maradt a VASAS - TF-Budapest duplán is hazainak számító összecsapása.


Egy végletekig kiélezett csatát hozott, ami az elvárásunk is volt. A negyedik negyedben a Vasas kiépített egy 10 pontos előnyt, amire már nem tudott reagálni a házigazda, így a sípszó és a Vasas öröm jelezte, meccs végén, hogy az NB1a-s csapatok 1-4. helyig míg az Nb1b-ből érkező alakulatok az 5-8. helyig küzdhetnek tovább.

Ezzel zártuk a napot és miközben a villamoson zötykölődtem hazaúton, éreztem, hogy nagyszerű élményt kaptam ettől a naptól, és csupa alázatos, jó játékossal vannak tele a bejutott csapatok, mely a kosárlabda jövője szempontjából egy nagyszerű hír. A nézettségi statisztikákat ekkor még nem ismertem, ezek az infók péntekre tartogattak meglepetést.

Péntek 11 óra. Már nagyobb a mozgolódás a nézők oldalán. Beszélgetést kezdtünk a tv-s stáb vezetőjével, Darányi Zsolttal. Szóba került a FB oldal látogatottsága, illetve a közvetítés nézettsége. A facebook oldalunk látogatottsága 19000 fővel nőtt csütörtökön, a szokásoshoz képest. A weboldalunkon keresztül közel 1000-en nézték a közvetítést, és akkor arról is beszélhetünk, hogy az MKOSZ oldalán is be volt építve a közvetítés. 12:00 és ismét feldobás következett...

A Budapesti Honvéd-DEAC összecsapás az NB1b keleti csoportjában idén már 2x is létrejött, és az első simán nyerte a Honvéd, míg a másodikon szoros egylabdás meccs volt, de szintén a Honvéd nyert.


Az elején a Honvéd 10- 12 pontos előny épített ki, de a DEAC nem hagyta magát jobban lerázni. Ebbe az állapotba a Honvéd játékosai beleültek, és kicsit talán el is kényelmesedtek. A DEAC második mérkőzésen bizonyította, hogy képes a kezében tartani a mérkőzés sebességének irányítását akkor is, ha hátrányban van. A második félidőben csak helyenként tűnt fel, hogy a Honvéd is pályán van. Ennek az lett az eredménye, hogy a végére a DEAC 1 dobásnyi távolságra zárkózott fel (Kozák Márton és Opre Roland hathatós közreműködésével). Szalay Ákos triplájával (35 másodperccel a vége előtt) szusszanásnyi levegőhöz jutott a Honvéd, a DEAC ezúttal 1 pontra csökkentette a hátrányát, a Honvéd apró előnye azonban kitartott a mérkőzés végéig, bár csak kicsin múlott, hiszen Kozák kezében volt a labda, amivel kiharcolhatta volna a hosszabbítást, el is jutott a ziccerig, ott azonban elhibázott közeli dobás lett a vége. Nyert a honvéd, ezzel ők küzdhetnek az 5-6. helyért a DEAC pedig a 7-8. helyért csatázhat tovább.

A nap második mérkőzése az NB1b nyugati csoportjának rangadója volt, MTK Törökbálint – TF-Budapest. Ez a két csapat is kétszer találkozott már az elmúlt szezon alatt, és mindkettőt a TF-Budapest nyerte, ráadásul Horváth Kristóf kiválásával az MTK egy 30 pontos játékost, a csapat pontdobóját veszítette el az előző napon.


A csapatok nagyon ismerik egymást, így meglepetéssel egyik fél sem tudott szolgálni. A harmadik negyedben sikerült ellépnie a házigazdáknak. 10 pontos kényelmes vezetést harcoltak ki, és ezt menedzselték végig, magabiztosan. Horváth Kristóf hiányában senki sem tudott az MTK-nál előlépni, így bár a végére számszerűen csökkent a különbség (Tóth András tripláinak köszönhetően), nem volt kétséges a győztes kiléte. Így a TF mehet az 5-6. helyért (tehát kialakult az NB1b döntője a két alapszakaszban veretlen NB1b-s csapat között), és az MTK pedig mehet a 7-8. helyért.

Péntek harmadik mérkőzése az első elődöntő a Falco – PVSK rangadót hozta. Eddig 3x játszottak idén, és mind a három alkalommal a PVSK nyert, tehát az elvárás jogosan az lehetett, hogy a címvédő most is magabiztosan fogja nyerni a találkozót...


...nem úgy lett. Kővágó-Laska Márk beszállásával a Pécs komoly szerkezeti átalakításon ment keresztül. Ez meg is látszott a PVSK játékán, hiszen helyenként tanácstalan volt a támadójátékban, mindamellett, hogy védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Falco hihetetlen dobóformájával. Németh Armand bár kb. 30 cm-rel alacsonyabb volt mint Kővágó-Laska, de tudta semlegesíteni a Pécsiek magasát. A torna meglepetése volt kibontakozóban, ahogy a szombathelyi gárda egyre jobban építette ki az előnyét. A PVSK az utolsó pillanatban tudott reagálni a Falco hihetetlen kinti tűzerejére. Zóna védekezésre váltottak, és ezzel megtörték a Szombathely lendületét, melyen még a nagyhangú szurkolótábor sem tudott segíteni. 3,6 másodperccel a vége előtt 75-75-nél a pécsnél volt a támadás joga, Antóni Csanád pedig dobott egy ziccert, és ezzel bejuttatta a címvédőt a döntőbe.

Amikor azt gondoltuk, hogy ennél izgalmasabb mérkőzés már nem is lehetne, akkor jött a péntek 4. mérkőzése a második elődöntő. A MAFC és a Vasas találkoztak. A találkozó pikantériája, hogy jelenleg ennek a két klubnak a felmnőtt csapatai (ahol ebből a két U20-ból többen is érdekeltek), játsszák az NB1a csoport kiesési rangadóját.


Pont azt hozta az összecsapás, amit vártunk tőle. Nagyon jó, végletekig kiélezett rangadó lett belőle. Jó vasas kezdés után a MAFC ragadta magához a kezdeményezést, és irányította a meccset. A vasas a végjátékban is lőtávolon belül tartotta magát, és pontos befejezésekkel (a MAFC esetében a végjátékban két kihagyott ziccer is volt) hosszabbításra tudta menteni a mérkőzést. Ezzel a Vasas megkaparintotta a lélektani előnyt, mind azzal együtt, hogy a MAFC magasai mind kipontozódtak. Ám még így sem volt egyértelmű a Vasas fölénye a hosszabbításban. Nagy nehezem mégiscsak sikerült kiharcolnia a továbbjutást, így a VASAS játszhatja a döntőt (a PVSK ellen), míg a MAFC a bronzért csatázhat (a Falco ellen).

Péntek este hazafelé összegezve az járt a fejemben, hogy akár mondhatni lehetne, hogy a papírforma érvényesült, ám nem ennyire egyértelmű a dolog. Van egy DEAC-unk, akik nagyon hiányosak és eddig erőn felül teljesítettek mindkét mérkőzésükön, de főként azzal sikerült ezt kiharcolniuk, hogy „elaltatták” az ellenfeleket, tehát lassították a mérkőzés tempóját minden ponton, ahol csak tudták. Van egy MTK Törökbálint-unk akik Horváth Kristóf sérülése ellenére komoly erőt képviseltek, és megszorongatták mindkét meccsen az ellenfelüket. Van egy TF-Budapest – Budapest Honvéd párosításunk, akik egyaránt 20-0-ás alapszakasz mérleggel nyerték meg a csoportjukat, és szombaton eldönthetik, kié lesz az NB1b-s bajnoki címe, még ha ez a cím nem is létezik. Van egy Falco, ami az egyik leg szerethetőbb csapat a mezőnyben, tele jó hozzáállású képzett hajtós sráccal. Van egy MAFC akik bár dühösek voltak, hogy nem jutottak a döntőbe, mégiscsak a főváros egyik meghatározó csapata. Van egy Vasas, akik iszonyatos lendületben vannak (a torna eddig egyetlen 100 pontot elérő csapata), még sosem voltak 4-ban sem, nem hogy döntőben (U20 tekintetében), és van egy olyan PVSK, aki ismét bajnok lehet, de ahhoz sokkal többet kell mutatniuk szombaton, mint amit eddig tettek. Mire ezen a gondolatmeneten végigjutottam (persze itt csak a zanzásított rész olvasható), haza is értem, és vidáman bújtam az ágyba arra gondolva, hogy még csak most jönnek a végső ütközetek. A nézőszám ezúttal már 25000 környékére emelkedett...

Szombat reggel. Előttünk áll a torna legkiélezettebb, legfontosabb és legutolsó napja. A játékosok lábában már komoly savasodás lehet, ilyenkor rendkívül fontos a regenerációs idő (illetve az év közben beletett intenzív edzésmunka itt jöhet ki a legjobban, mert ha valaki jól dolgozott, akkor most ezt kicsit jobban bírja).

A két NB1b-s csoport második kezdi a 7. helyért való küzdelemmel ezt a napot. A félő az volt, hogy nem fullad-e érdektelenségbe az összecsapás, mivel van egy hiányos DEAC, és egy hiányos és nagyon csalódott MTK Törökbálint.


A DEAC nagyon jól kezdte a találkozót, nem hogy lassította volna a játékot, pont ellenkezőleg. Ezzel úgy meglepte az MTK Törökbálintot, hogy 10-15 pontos vezetésre is szert tudott tenni. A találkozónak lélektani jelentősége is van, hiszen nem mindegy, hogy győzelemmel, vagy vereséggel fejezi be egy csapat az évet... 30 percig vezetett magabiztosan a DEAC, de mint tudjuk 40 percig tart a mérkőzés. Az MTK zónavédekezése megfogta a debreceniek támadását, és így ismét nyílttá tudott válni a mérkőzés. Az utolsó pillanatban még a debreceni Szarka (kettővel vezetett a Törökbálint) ráemelt egy hárompontost, ami kimaradt, így az MTK Törökbálint lett a 7. helyezett, a DEAC pedig a nyolcadik.

Az 5. helyért csaphatott össze két olyan csapat, akinek egész éveben csak 1 (!) vereségük volt, és 21 győzelmük. Mindkét csapat a saját NB1b-s csoportját veretlenül nyerte. Tehát joggal nevezhetjük a találkozó nyertesét, és így a torna 5. helyét megkaparintó csapatot az NB1b-s bajnoknak. A TF-Budapest, és a Honvéd mérte össze erejét.


Fáradt, kicsit fásult csapat képét mutatta a TF. Szorosan indult a mérkőzés, és kevés pontos találkozónak tűnt. A TF hozta is ezt a meglátásunkat. A honvéd viszont fokozatosan, lépésről lépésre kiépítette magabiztos előnyét, így a félidőre már úgy mentek a csapatok, hogy a TF-nak csak a tisztes helytállás maradt a célja (19-42). A torna legsimább összecsapását hozta ez a mérkőzés, melyet a Honvéd megnyert, így ők végeztek az 5. helyen, míg a házigazdák lettek a 6-ok.

Következett a bronzcsata, melyre már háromnegyed ház volt a helyszínene, és izgalmas csatának ígérkezett, hiszen mindkét csapat csak egy apróságnak köszönhetően nem a döntőben léphetett pályára. A Falcos és a MAFCos srácokat is ösztönözte a karnyújtásnyira lévő bronzérem.


Nagyon jól kezdte a mérkőzést a MAFC, aztán elindult a szombathelyi triplaparádé... Dancsecs András (17 éves) a torna egyik legfiatalabb játékosa nagyon jó teljesítményt nyújtott, a padról beszállva az első félidőben (13 perc alatt) 21 pontot gyűjtött csapatának, és 6 pontos előnnyel mehetett így a Szombathely a pihenőre. A második félidő változást hozott. A MAFC egy 2-2-re építő játékkal kezdett dominálni úgy, hogy a FALCO-nak nem voltak magas játékosai, és a rotációt sem csinálták jól, így Pápay-Molnár MAFC-os duó játékával visszajött a meccsbe a fővárosi alakulat. Át is vették a vezetést, viszont az utolsó percben a szombathelyiek rájöttek, hogyan is kellene csinálni a 3-as rotációt védekezésben, így sikeresen kivédték Pápay belépését. Az utolsó támadást hátrányból (-1) vezethette a FALCO. A dudaszó pillanatában Németh Balázs egy hárompontost eresztett el, ami be is ment, így a szombathelyiek nyertek két ponttal (85-83). A MAFC negyedik lett.

Következhetett a döntő. Elég magasan van a léc, és csak reménykedni tudtunk, hogy nem fognak belefeszülni a csapatok abba, hogy ennek a meccsnek van a legnagyobb tétje... Következhetett a PVSK – Vasas döntő...


Jól kezdte a Vasas, de gyorsan reagált rá a Pécs, és a tornán eddig nem látott koncentrációval volt jelen a PVSK. Hamar át is vették a mérkőzés tempójának menedzselését, és így a vezetést is kézben tarthatták. A Vasas sokat próbálkozott, sokfélét kipróbált, hogy megtalálja a fogást a pécsieken. Felfedezhető volt, hogy amikor a Vasas növelni tudta a sebességet, akkor zárkózott fel. Viszont az összes ilyen fellángolást tudta kezelni a Pécs. Szinte végig vezetve a PVSK-PANNONPOWER megnyerte a döntőt, és így a népes szurkolótáboruk ünneplése közepette vághatták le a hálót, és dobálhatták fel edzőjüket Juhász Olivért.

Nem maradhatott más, mint a díjátadó...A torna végeredménye:

1. PVSK-PANNONPOWER
2. VASAS Akadémia
3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
4. MAFC Budapest
5. Budapesti Honvéd SE
6. Tehetséges Fiatalok Budapest (TF-Budapest)
7. MTK Törökbálintot
8. DEAC


A torna ALL STAR ötöse:


Dancsecs András (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Demeter Attila (PVSK-PANNONPOWER)
Pápay Máté (MAFC Budapest)
Molnár Marcell (MAFC Budapest)
Boros Márk (Vasas Akadémia)


A torna MVP-je:


Boros Márk (Vasas Akadémia)


Az U20-as tornáról utoljára vettem hazafelé az irányt a SPORT11-ből, és bár még napokig tudtam volna nézni ezen csapatok vetélkedését, a rendezvénynek vége lett. Feldobottan, ültem a villamoson, a fejemen egy fülhallgatóval, miközben azon gondolkodtam, mennyi tehetséget láthattam az elmúlt három napban. De jó is volt látni, hogy sokak véleményével ellentétben létezik még magyar kosárlabda (és ami talán a legfontosabb, hogy utánpótlás szinten dübörög). Sok összecsapás NB1a-s mérkőzések színvonalát felülmúlta... Amíg lesz az országban 8 ilyen minőségű csapat, addig nincs mitől félni, és figyelhetünk arra, hogy mégtöbb tehetséget neveljünk ki. Igen, neveljünk! Hiszen ez mindenki érdeke, hogy olyan bázisokat teremtsünk, ahol a gyerekek sportolhatnak, a kosárlabdára meg a belső fejlődésükre figyelhetnek. Emelem kalapom minden olyan edző előtt, aki ezen dolgozik, és emelem kalapom minden olyan játékos előtt aki beleteszi a megfelelő mennyiségű munkát, hogy egy ilyen tornán is bizonyítani tudjon. Ezen a tornán nyert érvényt az a kijelentésen, miszerint: „Alázatos és nézhető és menő a magyar U20 férfi elitje”


#TFamily

Rólunk

Köszöntjük Önt a Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYERS kosárlabda csapatának hivatalos honlapján. Folyamatosan bővülő oldalunkon megtalálható minden, a csapatainkkal kapcsolatos fontos információ és elérhetőségeink is.  Kellemes időtöltést kívánunk weblapunk böngészéséhez!

Utánpótlás

Sportszervezet neve: Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYERS Sportegyesület
Székhely: 1204 Budapest, Vécsey u. 97.
Levelezési cím: 1204 Budapest, Vécsey u. 97.
Elnök: B. Sárkány Rita +36(20) 989-9585
Ügyvezető: Sárkány Zoltánné +36 (20) 989-6869
Telefonszám: +36 (20) 989-9585
e-mail: info@tf-budapest.hu

Kapcsolattartó: Sárkány Paula
Telefonszám: +36 (20) 989-6869

Technikai vezető: B. Sárkány Rita
Telefonszám: +36(20) 989-9585

Impresszum

A tf-budapest.hu adatbázisai vonatkozásában mindenfajta felhasználási jogosultság engedélyezése a Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYERS Sportegyesület-et illet meg. Bármely, a honlapon található fotó, videó, vagy tartalmi elem átvétele, kizárólag a Tehetséges Fiatalok - BASKETBALL PLAYER Sportegyesület engedélyével lehetséges. A weboldallal kapcsolatos kérdések, hibabejelentések esetén írjon az info@tf-budapest.hu címre.

Kapcsolat

NB1/B

Sportszervezet neve: Tehetseges Fiatalok Kft
Székhely: 1203 Budapest, Vizisport u. 29.
Levelezési cím: 1203 Budapest, Vizisport u. 29.
Ügyvezető: B. Sárkány Rita
Telefonszám: +36 (20) 989-9585
e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolattartó: Sárkány Paula
Telefonszám: +36 (20) 989-6869

Technikai vezető: B. Sárkány Rita
Telefonszám: +36(20) 989-9585